3.2.09

PRESENTACIONS LITERÀRIES AL CASAL
DIVENDRES 13 DE FEBRER 21:30h (SOPAR TERTÚLIA)
El poeta afincat a la Vall Ignacio Navarro Lavara presenta nou poemari El árbol en el hombre

Ignacio Navarro Lavara (1 de febrer de 1960, Motilla del Palancar, La Manxa) és autor d'una vasta i potent producció poètica que, a data d'avui, s'ha concretat amb la publicació de dos dels seus poemaris.En el primer, La rosa regresada, publicat el 2005 per l'editorial Atalante dins de la seua col·lecció de poesia Versos y Trazos/Versos de Yedra", el poeta aborda el que queda de l'amor quan cerquem el seu rastre en la paraula del poema: ¿Quién no sintió una caricia como la única verdad recobrada? ¿Qué sombra del paraíso se nos agiganta, entonces, como un laberinto recobrado? ¿Cómo, con qué poética se atreve el poema frente al discurso amoroso, en surrealistas, románticos, trovadores o clásicos?En el segon El árbol en el hombre, publicat a la mateixa col·lecció en novembre del 2008 i principal motiu de la presentació i tertúlia del pròxim divendres 13 de febrer, Navarro Lavara planteja un recorregut de tres parts a través d'un mateix cicle: A "El Mundo" ens presenta distints arquetips de la psique, la paraula ens mostra tot el que la llengua transfereix de la vivència humana, el que el poema sap de l'home. "Intenso ser Intento" és la tensió per percebre el canvi del món. El conflicte entre el subjecte i l'objecte embasta la dificultat per subjectar el llenguatge i els referents, l'objecte, en aquest cas l'objecte del desig, el tu…, en definitiva: l'amor, el temps, el record (i potser l'oblit inefable). Finalment, "El árbol en el hombre" és l'última baula en el cicle de la vida, i res no podria substituir el plaer de la lectura que acaba amb el poema que posa nom al llibre.La presentació i lectura d'aquest poemari es faran durant el sopar i posterior tértulia del "Desert de la paraula" al Casal Jaume de la Vall d'Abaida, a Ontinyent, el divendres 13 de febrer de 2009, a les 21.30. Esteu convidats. Text escrit per Sergi Torró


DIJOUS 19 DE FEBRER 20:00h
PRESENTACIÓ DEL LLIBRE DE HISTÒRIES DEL PARADÍS A CÀRREC DEL SEU AUTOR XAVI SARRIÀ

Històries del Paradís és un recull didàctic de narracions curtes, de lectura força entretinguda, que acaba de publicar Xavi Sarrià, el cantant d'Obrint Pas. Ens trobem davant d'un conjunt de contes guiats per un fil conductor veritablement essencial: el sentiment envers uns ideals. El sentiment és precisament allò que posa l'autor en cadascuna de les paraules per tal d'atreure el i la lector/a i establir una reflexió acurada sobre un tema en particular que té relació directa amb problemes socials o humanitaris, o amb la mateixa identitat individual. Els i les protagonistes imaginaris/àries són part d'un món que adquireix vida plena i es destapa amb tot un seguit de situacions exemplificants que forcen una atenta estona de lectura. Bona part d'aquests/es protagonistes tenen un denominador comú: la lluita pel seu propi reconeixement personal davant d'injustícies socials duradores i condicionaments polítics que redueixen la llibertat de l'individu. Alguns d'aquests personatges es veuen abocats/des a profunds desequilibris personals, fruit d'una incomprensió manifesta dintre d'un món que sembla que no els pertany i que, massa sovint, els supera. El narrador, la veu solidària de l'escriptor, és tothora present i es manifesta amb un aire deliberat de denúncia, però amb unes pinzellades narratives que apunten cap a l'esperança.
Xavi Sarrià, és llicenciat en Filologia catalana per la UV, fa palesa la seua preocupació pel món real mitjançant uns contes alliçonadors que són un crit a la solidaritat i a fer despertar les consciències davant de problemàtiques que no haurien de ser alienes a la societat.
Jesús Barranco ,professor de valencià al IES Jaume I d’Ontinyent, membre de la Gent del Desert i crític musical, introduirà al autor abans de la seua intervenció.