6.10.09

CICLE ALTERMIRADES. Toponímia valenciana al Quixot, per Joanjo Albinyana.


El passat divendres 25 de setembre es va presentar al Casal Jaume I de la Vall d’Albaida el CICLE ALTERMIRADES, el qual pretèn oferir una visió de els diferents òptiques que s’estan treballant des de diversos àmbits. Un gran ventall de disciplines tindran cabuda en aquest cicle, la història, l’art, la literatura, la medicina, la salut, l’agricultura i la maternitat. Cada cop se’ns fa més evident que en aquestes matèries hi ah línies d’investigació o de treball que no són molt o gens conegudes però en canvi estan dotades d’arguments i legitimitat suficients per ser escoltades. Per això, aquest cicle cedeix la veu a aquelles persones que van més enllà i analitzen noves vies des de diferents àmbits.

El cicle s’ha inaugurat amb la xerrada de Joanjo Albinyana, Toponímia valenciana al Quixot, on s’ha fet un colp d’ull a l’itinerari del Quixot en clau valenciana i se’ns ha descobert que la toponímia original ha estat censurada i transcrita al castellà. Així i tot, Joanjo considera que es pot seguir un rastre dels pobles que van en línia recta seguint un camí molt senzill per terres valencianes. Quan el comparem amb la ruta manxega ens adonem que el nom dels pobles valencians han estat traduïts i els han falcat en una ruta que no té cap sentit.

.- Propera xerrada CICLE ATERMIRADES: 23 D’OCTUBRE, a les 20:00 al Casal Jaume I de la Vall d’Albaida. RETORNAR A LA TERRA, per Vicent Martí.

Aquest agricultor de l’Horta de València, és un exemple de com el retorn a la terra és possible fins i tot en un moment complicat com el que viu el tipus d’agricultura que defensa i practica, l’agricultura ecològica. Va rebre el premi Ecogourmet al millor productor ecològic el 2006. Vicent ens explicarà els principis de l’agricultura ecològica i la necessitat d’aquesta per persistir en un món que oblida la terra.