18.1.10

Cicle de xerrades “Altermirades” – “Canvis i novetats en la pintura gòtica de la Corona d’Aragó”

Divendres 22 de gener a les 20:00h

Retaule de Pere Nicolau
La nostra pintura gòtica, d’una qualitat destacada, és un clar reflex del moment d’expansió econòmica que viuen els territoris que la componen. Els pintors que treballaven per a les principals ciutats, València, Barcelona i Nàpols, estaven ben relacionats amb els creadors dels principals focus pictòrics del moment: Flandes i laToscana.

Als últims anys, la historiografia ha revisat molts dels postulats i perfils biogràfics dels principals pintors gòtics. Obres tan destacades com el tan divulgat i reinterpretat Sant Sebastià de Xàtiva, tingut per retrat del poeta Ausiàs March ha estat atrubuït als últims anys fins a tres pintors diferents.

Així, pintors com Pere Nicolau, Jaume Mateu, Jacomart, Joan Reixach, Jaume Huguet, entre altres, han vist canviar de forma radical la seua figura artística, deixant un panorama artístic molt més clar i coherent d’eixe moment d’esplendor que fou el gòtic mediterrani de la nostra tardor medieval.

Josep A .Ferre Puerto, historiador de l’art de Bocairent, ha publicat diversos articles sobre aquesta qüestió, i ens explicarà a través d’imatges com entendre millor la nostra pintura gòtica.