29.9.11

EL TSJ DESESTIMA PARALITZAR LES OBRES DE L'ALTA TENSIÓ SOBRE BOSC CREMAT

Per REMEI CALABUIG. 29 setembre 2011

Les obres de la línia d’alta tensió continuaran a la Vall d’Albaida. El Tribunal Superior de Justícia de València (TSJ) va notificar ahir a la Coordinadora Ecologista de la Vall d’Albaida (CEVA) que desestima les mesures cautelars presentades per tal de paralitzar els treballs, que està realitzant l’empresa Iberdrola. Tanmateix, el recurs per la via de fet, que va presentar la plataforma contra l’alta tensió Cremats sense fils -a través de la CEVA-, encara està en procés als jutjats. El recorregut elèctric pretén unir la subestació d’Ontinyent amb la línia Juan Urrutia d’Alcoi a través del port d’Albaida. La resolució no és ferma, per la qual cosa la plataforma presentarà un recurs amb l’objectiu de frenar la instal·lació de la línia. “En recorrerem la resolució, perquè és l’única via que ens queda”, asseguren des de la plataforma.

Els residents de la urbanització de la Vall de la Salud d’Albaida observen preocupats com des de fa uns quants dies les excavadores treballen a pocs metres de les seues cases per erigir les torres elèctriques. Igualment, la plataforma afirma que les màquines han intensificat el ritme de treball en diferents punts. Així, es troben en actiu a l’espai recreatiu de la Font del Patge, situada a Benissoda, i a la serra d’Agullent, on, des de fa setmanes, s’estaven talant arbres, com ja va denunciar Cremats sense fils a aquest diari.

No obstant això, els treballs seguiran endavant de moment, perquè la desestimació del TSJ es basa en el fet que sobre aquestes serres es realitzà una declaració d’impacte ambiental, que donava llum verda a la col·locació de les 36 torres que conformen el traçat de la línia elèctrica. Però la legislació contempla que en cas que la situació de la zona canvie substancialment el Consell ha de realitzar un nou estudi d’impacte mediambiental abans de permetre l’inici de qualsevol projecte. “Considerem que un incendi com el de 2010 és un fet que canvia suficientment les condicions del terreny com perquè la Generalitat no complisca la normativa”, es queixen els membres de la plataforma.

Però tot i els obstacles administratius les accions ciutadanes en senyal de protesta continuen i per divendres Cremats sense fils ha organitzat una xerrada informativa a l’Institut Josep Segrelles d’Albaida per tractar amb els veïns l’estat de les obres. En el mateix sentit, han programat per a dissabte una assemblea en què tothom podrà aportar la seua visió sobre les accions a emprendre per preservar les serres de la Vall d’Albaida de la línia elèctrica d’alta tensió.