31.10.12

IX PREMIS JOAN BAPTISTA BASSET I DISTINCIÓ EMPAR GRANELL 2012

El Casal Jaume I de la Vall d’Albaida – ACPV fa públics els noms de les persones i entitats que enguany seran guardonades als IX Premis Joan Baptista Basset.

Aquests premis es consoliden un any més en aquesta novena edició amb la intenció de reconèixer la tasca de totes aquelles persones i entitats que treballaven per la recuperació, promoció, difusió i defensa de les nostres senyes d’identitat com a valencians a la comarca i al País; però també de totes aquelles persones que des de la vessant cultural, artística, científica, política, cívica o associativa treballaven en defensa de certs valors mediambientals, socials, culturals, democràtics...


Les persones i l’entitat guardonades amb els IX Premis Joan Baptista Basset són:

MARIBEL COLLADO I MARTÍ. Premi Joan Baptista Basset a la Trajectòria en defensa de la llengua i la cultura.

RAFAEL AMORÓS. Premi Joan Baptista Basset a la Trajectòria Artística.

PLATAFORMA CIUTADANA SALVEM EL TREN. Premi Joan Baptista Basset a l’Entitat Compromesa amb el Territori. Maribel Collado ha estat presidenta i fundadora d’AFAO (Associació de Familiars, amics i amigues de malats i malaltes d`Alzheimer i altres demències d`Ontinyent), mestra del CEIP Bonavista, organitzadora i directora del diversos balls populars d’Ontinyent, és membre actiu d’Escoles Solidàries,  COVALBA, fundadora de l’STEPV. Com a mestra i persona sempre ha estat del costat de la  coeducació, la llengua, l’escola pública, i els moviments d’esquerres. 

 
L’artista albaidí Rafael Amorós ha exposat la seua obra en nombroses galeries d’art i exposicions d’arreu del món. Però és a La Llotgeta ( el taller on treballa ) on desenvolupa la seua obra, la qual es pot qualificar de compromesa amb la natura, el país, la llengua i la cultura. Ha ideat colze a colze amb Joan Olivares diversos rellotges de sol.  
La Plataforma Ciutadana Salvem el Tren, d’àmbit comarcal, compta amb una llarga i intensa trajectòria per lluitar pel manteniment i millora de la línia Xàtiva-Alcoi. Des de l’any 1984 aquesta plataforma ha vist com la línia ha estat abandonada sense fer-hi millores, fins arribar a la situació actual d’amenaça de tancament imminent. Salvem el Tren però, continua treballant per recuperar el tren. Aquests premis s’entregaran a la gala-sopar que tindrà lloc el proper divendres 16 de novembre a les 21:30h al Restaurant El Pansat, d’Albaida. També podrem gaudir de l’actuació musical L’amor o la guerra, poemes de Vicent Andrés Estellés musicats per Pau Miquel Soler. 

DISTINCIÓ EMPAR GRANELL

En aquest esdeveniment també tindrà lloc l’entrega de la Distinció Empar Granell 2012, que enguany ha estat atorgada al CEIP Comte de Salvatierra, de Fontanars dels Alforins. Aquesta escola va acollir l’arribada de la Flama del Correllengua i el Gegant del Rei En Jaume I el passat  5 d’octubre. El centre va preparar diverses activitats per la diada del 9 d’Octubre com l’auca de Jaume I, una cercavila i una dansada popular amb l’alumnat del centre.

Aquesta distinció va nàixer amb una doble finalitat. D’una banda recordar anys rere any la persona d’Empar Granell i Tormos, mestra d’infantil la qual va dedicar el seu esforç a la defensa de l’ensenyament públic en valencià. Per aquesta tasca va rebre el Premi Joan Baptista Basset el 2007 a la trajectòria en Defensa de la Llengua i la Cultura. D’altra banda, la Distinció Empar Granell vol reconèixer la tasca d’aquelles persones, entitats i/o centres educatius que participen més activament en la celebració de la data del 9 d’Octubre i el correllengua de cada edició, fent-lo possible en la seua dimensió més reivindicativa i festiva. La Distinció pretén premiar la dedicació, la implicació,  l’originalitat, el treball al voltant dels objectius del correllengua, el recolzament per a la viabilitat de l’arribada de la flama, l’ajuda per a la difusió de l’activitat i la participació activa.

Enguany, des del Casal preparem uns vídeos per tal de difondre la tasca de l’entitat i les persones premiades que en breu penjarem al nostre blog: www.casalvalldalbaida.blogspot.com

Totes les persones que vulguen assistir a la gala-sopar hauran de comprar els seus tiquets al Casal Jaume I de la Vall d’Albaida. També poden realitzar les seus reserves als telèfons 664681591 o 962383751, o a valldalbaida@acpv.cat
El preu del sopar és de 12 euros per als socis i sòcies d’ACPV i de 15 euros per a la resta.