7.12.12

ACPV CONSIDERA QUE L'AVANTPROJECTE DE L0MCE ATEMPTA CONTRA LA IDENTITAT VALENCIANA

L’avantprojecte de Lei Orgánica para la Mejora de la Calidad Educativa (Lomce) fet públic pel ministre Wert representa una greu amenaça contra la identitat valenciana, en tant que representa una nova imposició centralista.
 
L’avantprojecte interfereix en les competències autonòmiques en educació i pretén reduir el pes de la llengua pròpia en l’ensenyament, ja de per si prou minvat.

Però més enllà de les seues implicacions en l’àmbit estrictament educatiu (molt greus, en tant que signifiquen un atac als fonaments de l’ensenyament en llengua pròpia), expressa una visió recentralitzadora de les relacions entre l’Estat i les autonomies. El Govern espanyol no només no fa passes endavant en el sentit del reconeixement de la realitat plurilingüística i pluricultural de l’Estat, sinó que ben al contrari avança en direcció totalment contrària, en clara oposició als sentiments dels ciutadans dels territoris amb llengua pròpia.

El vet de la majoria absoluta del PP al tràmit parlamentari de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) “Televisió sense Fronteres” ja apuntava en aquest sentit recentralitzador, i amb ell el PP i el Govern espanyol van perdre una oportunitat de posar les bases d’una organització de l’Estat respectuosa amb les llengües i cultures i, per tant, on una part dels seus ciutadans no incrementen el seu creixent distanciament.

Ara, aquest avantprojecte, de tirar endavant, no farà sinó incrementar aquest distanciament i provocar que en tots els territoris de l’àmbit lingüístic de la llengua catalana es multiplique el sentiment de discriminació.

En aquest sentit, Acció Cultural del País Valencià (ACPV) reclama al Govern espanyol una rectificació de l’avantprojecte. Així mateix, ACPV fa una crida pública a la societat valenciana i a tots els seus agents socials a pronunciar-se públicament a favor d’una rectificació. D’altra banda, ACPV treballarà per coordinar amb Òmnium Cultural i Obra Cultural Balear (entitats germanes amb les que formem la Federació Llull) una resposta conjunta des de tot l’àmbit lingüístic català a l’agressió espanyolitzadora i discriminatòria de la nostra llengua i cultura.