11.2.15

UN EMOTIU ACTE DE SUPORT A LES VÍCTIMES

Foto de Luís Botella

Dissabte, Ontinyent va acollir l'acte de suport a les víctimes de l'accident de Metro de València. Va ser un emotiu homenatge a la lluita que els membres de l'AVM3J havien emprés per reclamar justícia. Però va ser també una condemna als silencis i mentides amb que l'administració ens va mirar de contidre. Afortunadament, periodistes com Laura Ballester, autora del llibre Lluitant contra l'oblit, van fer la seua feina, mantindre'ns informats.


De la mà de la periodista Gemma Pella, Laura va presentar el seu llibre dissabte i va remarcar les incoherències del discurs oficial, la lluita de les famílies per saber què va ocórrer, i la manca de tacte i d'assumpció de responsabilitats de Fabra i Cotino. 

Les famílies de les víctimes es van aplegar en l'Associació de Víctimes del Metro 3 de Juliol amb la intenció de fer-se forts i seguir reclamant justícia. I ens ho van contar amb tota la pena que implica haver perdut una persona estimada; amb tota la ràbia de saber-se silenciats i amagats, amb tota la ràbia que se sent quan els polítics han segut front teu i han intentat comprar el teu silenci; i amb tot el coratge de seguir lluitant contra l'oblit cada 3 de juliol a la Plaça de la Verge. 

Tot això va anar apareixent al llarg de la vesprada combinat amb les aportacions artístiques amb què poetes, rapsodes, cantants, músics i ballarines van emocionar el públic i les famílies. 

Com a coorganitzadors d'aquest acte volem destacar que ens sentim molt satisfets amb el resultat perquè hem aconseguit allò que preteníem: fer memòria, seguir reclamant justícia, donar suport a les famílies i convidar al clam contra les injustícies.  Així mateix volem agrair a Beatriz Garrote, M. José Gilabert, Paco Manzanaro i Miguel Giménez per haver compartit en primera persona amb nosaltres les seues vivències. Sense la seua tenacitat no hauríem pres consciència de la manera en què ho hem fet. A Laura Ballester per ser una periodista valenta i passejar-se el País Valencià lluitant contra l'oblit. A Gemma Pella per  acompanyar de la mà les persones convidades a través de les seues preguntes. A Jordi, Almudena, Luci, Miquel Àngel, Júlia, Encarna, Víctor, Rebeca, Josep, Simó, Josep M, Mara i Miguel per haver dedicat el seu talent a encoratjar les famílies i condemnar els silencis. A Dora, Tudi, Miguel, Josep, Maria, Miquel À i Remei, per haver col·laborat en la lectura final de l'acte que vos deixem a continuació: 

Hui ací, amb aquest acte, hem volgut teixir esperança. Una esperança reivindicativa, que vol exigir pels drets de les víctimes del metro i per la seua llarga lluita contra l’oblit.
Una esperança, una valentia i una energia que volem traslladar a moltes altres víctimes i oblidats, no mortals, però sí ferits en el seu dia a dia quotidià, per l’oblit intencionat d’aquells governants que en teoria haurien de vetllar pel nostre benestar.
Davant les injustícies, podem abaixar el cap, i deixar que ens continuen pegant bescollades, o podem reaccionar. Malgrat la ràbia, malgrat la pena, malgrat el dolor...l’única via per a desfer-sen és reaccionar. SI estem quiets és més fàcil que ens tornen a xafar.
Entre tots podem fer pinya. A l’escola en ensenyen que val més col·laborar que competir. Que el treball en equip sempre arriba més lluny, i té més força.
Entre totes i tots podem formar un llarg vagó de tren, o de metro, contra l’oblit i ple d’energia pel canvi. Enlloc de ser valencians del meninfot, podem ser persones actives, implicades, conscients, i conseqüents.
Perquè podem mirar cap a altre costat, i fer com si res passara, però un dia, per un fet “inevitable i imprevisible” podem passar de ser observadors a ser víctimes.
Gràcies a l’associació de víctimes del metro 3 de juliol  per no haver-se deixat xafar i emmordassar malgrat la indignant actitud de la Generalitat, com en altres tantes qüestions,  també cap a la seua causa.
Gràcies per no haver defallit en els moments de més solitud i incertesa. Gràcies per estar hui ací. Gràcies perquè gràcies a moviments com el vostre ens sentim sentint  orgullosos de ser d’aquesta terra. Un fort aplaudiment per a elles i ells!

A aquest enllaç podeu escoltar l'audio de l'acte, per RàdioAktivalavall
Ací teniu l'opinió de Josep Albinyana
Ací podeu veure totes les imatges de l'acte