11.3.15

ACPV I LES UNIVERSITATS PRESENTEN UNA PROPOSTA DE NOVA POLÍTICA LINGÜÍSTICA


L’acte tindrà lloc dimecres 11 de març a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània

El 30è aniversari de la Llei d’ús i ensenyament del valencià i el context de canvi social i polític actual obren la porta a la possibilitat de donar un nou impuls a la promoció de l’ús social de la nostra llengua. Són moltes les veus que s’han pronunciat en aquest sentit, començant per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) quan ja en novembre de 2013 va demanar “superar la Llei d’Ús per una de més actual”.

Amb aquest propòsit, Acció Cultural ha elaborat un full de ruta que dibuixa els eixos d’una política lingüística global i positiva, i que recull els principals àmbits d’ús amb l’objectiu d’assolir una veritable igualtat lingüística. Es tracta d’una proposta que fixa els principis que haurien de guiar aquesta política i que marca àmbits concrets d’actuació pràctica.

El principal principi sobre el que es fonamenta la proposta és el de la igualtat lingüística: que cap valencià o valenciana patesca puga patir una situació de discriminació per raó de la seua llengua. Aquest objectiu no és encara una realitat, i de ft el Servei Jurídic d’Acció Cultural ha atés durant els darrers anys molts casos de discriminació i / o maltracte per raons de discriminació lingüística en el tracte de ciutadans amb l’administració pública, la sanitat, la justícia o les forces de seguretat, per exemple.

La defensa de la igualtat, en una societat democràtica, no hauria de ser necessària, però els fets demostren que en aquest cas, al País Valencià, sí que ho és. I en aquest sentit, el compromís d’Acció Cultural és absolut.

Pel que fa al document, la Secció de Política Lingüística d’Acció Cultural, formada per socis i sòcies de l’entitat, i coordinada per Ferran Suay, membre de la Junta Directiva de l’entitat, ha estat treballant en un esborrany inicial. En aquest procés d’elaboració, Acció Cultural ha comptat també amb la col·laboració de les universitats valencianes, per garantir una visió plural i acadèmicament solvent.

Finalment, el proper dimecres 11 de març de 2015 tindrà lloc la presentació del document, en un acte molt especial a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània, seu d’ACPV, a les 19 h, en què participarà una representació institucional destacada de les universitats: és sens dubte un acte extraordinari, que posa en valor el treball realitzat i el document resultant.