20.12.16

FESTA DE BENVINGUDA DE L'HOME DELS NASSOS 2016


A Ontinyent es coneix l'Home dels nassos com un personatge que arriba el matí del 31 de desembre al poble; bé en tren, bé en autobús. La seua particularitat, i la raó per la qual tots el busquen, és perquè té tants nassos com dies li resten a l'any. Duu abric, barret i maleta; i té molta pressa. Abans els xiquets l'anaven a buscar a l'Hostal del Sol o a l'Hostal de Grau; entraven per la porta i l'hostaler els feia fora a crits o entraven per les finestres i els tiraven a granerades. 

Des de fa uns anys la seua memòria s'estava perdent i molts ja no els coneixien; és més, semblava que havia deixat de freqüentar els nostres carrers i places, trist i preocupat perquè ningú ja no l'anava a a buscar. Així que, des de fa cinc anys, diferents entitats del poble vam decidir fer-li una Festa de Benvinguda el 31 de desembre, convocant al carrer a tots els xiquets i xiquetes del poble per a anar a buscar-lo. 

Enguany farem de nou la festa i serà una festa ben grossa; Víctor Labrado ha escrit uns versos per a l'ocasió; i Dani Miquel i Jesús Barranco els hi han posat música. Després de fer la festa a la Plaça de Sant Domingo, a Sant Francesc i al Carrer Major; aquest 2016 ens traslladem al barri de Sant Rafel amb la següent programació:
  • A les 12h s'iniciarà la cercavila, acompanyats de la Colla El Regall, des de la confluència de l'Avinguda d'Almansa amb el Carrer Cassià Fita (POLERO). Convidem als xiquets i xiquetes a vindre amb els seus cabets i les closques així com a les escoles infantils. 
  • A les 12:30h arribarà la cercavila a la Casa Cultura de Sant Rafel; on la Colla de Gegants i Cabets organitza "EL GRAN BALL DE CABETS" amb tots els xiquets/es i grans que vulguen participar. 
  • Dani Miquel, Jesús Barranco, Jordi Silvestre i altres músics locals cantaran la cançó que s'ha compost "ex professo" amb versos de Víctor Labrado. 
  •  Salvador Mollà llegirà la crida de l'Home dels nassos.
  • TALLER: els xiquets i xiquetes que vulguen podran estampar-se i endur-se a casa un mocador de l'Home dels nassos. 
Durant els espectacles i activitats, els col·legis i escoles infantils tindran exposats els dibuixos de l'Home dels nassos que els i les seues alumnes hauran realitzat després de treballar una mica aquest conte a les aules. Amb aquests dibuixos, l'any vinent es realitzarà un humil concurs i el dibuix guanyador apareixerà al cartell de la Festa de Benvinguda de l'Home dels Nassos 2017. 

Per suposat, qualsevol xiquet/a pot portar el seu dibuix. Podeu trobar versions d'aquest conte a "La Maria no té por" de Francesc Gisbert, "Llegendes valencianes" de Víctor Labrado. L'objectiu és omplir-nos i mantenir viu un imaginari col·lectiu divers i autòcton; propi.